Met de kennis van nu weten we dat de grote verliezen van de Duitsers aan het oostfront in de winter van 1942-1943 de eerste tekenen waren dat de Duitsers de oorlog niet zouden winnen. De landing van de geallieerden in Normandië op 6 juni 1944 blijkt, achteraf gezien, de genadeklap te zijn.
6 juni 1944 is de geschiedenis ingegaan als D-Day. Op die dag landden geallieerde troepen op de stranden van Normandië in Frankrijk. De Duitse tegenstand was hevig en veel soldaten verloren hun leven op die dag. Meteen werd begonnen met de bouw van 2 drijvende havens voor de kust van Normandië. Dit werd gedaan om met grote snelheid en in korte tijd veel troepen en materieel op het vaste land van Europa te krijgen. Van daaruit begon de opmars. Parijs werd op 25 augustus bevrijd. Antwerpen met zijn grote haven werd op 4 september bevrijd. De geallieerden hadden het plan om de haven van Antwerpen te gaan gebruiken om manschappen en materieel via deze haven aan te voeren. Doordat de Duitsers de monding van de Schelde nog controleerden, kon niet meteen gebruik worden gemaakt van de Antwerpse haven. Alle troepen en oorlogsmaterieel moesten al die tijd via Normandië aangevoerd worden. Hier zat vaak een behoorlijke vertraging in. Dit was, naast het extreem slechte weer van dat najaar, de belangrijkste reden dat in de Peel het offensief vast liep. Pas vanaf begin november kon de haven van Antwerpen gebruikt worden door de geallieerden.
Ondertussen op 'De Schaak'
Vanaf eind september bouwden de Duitsers op 'De Schaak' stellingen met artillerie in een poging de geallieerde opmars te stoppen. In eerste instantie moesten alle bewoners van boerderijen aan De Schaak hun huis verlaten omdat bij beschietingen door de geallieerden, voor hen een gevaarlijke situatie zou ontstaan. Toen de geallieerden dichterbij kwamen, moesten ook veel dorpsbewoners in Meterik hun huizen verlaten. De kerk werd flink geraakt door geallieerde beschietingen. Op 22 november 1944 bliezen de Duitsers de toren op, die daarbij door het dak viel. Daardoor werd de kerk grotendeels verwoest.
De volgende teksten, afbeeldingen en kaarten met datums van gebeurtenissen, geven een overzicht van de opmars van de geallieerden en bevrijding van De Schaak en Meterik.
Rechtsonder op de laatste kaart zien we de Schadijkse Bossen afgebeeld. De gekromde lijn westwaarts van de frontlinie op 19 oktober is het gevolg van de Duitse artillerie. Hier wordt de geallieerde opmars nog gehinderd. Ten noorden en ten zuiden van De Schaak rukken de geallieerden sneller op.
Een document in het gemeentearchief van Horst leert ons dat de dorpen America en Meterik op 27 oktober moesten evacueren.
De toren van de Meterikse kerk werd opgeblazen, zo lezen we in het volgende krantenartikel: ‘TORENS VERNIELD’. Dat deden de Duitsers op 22 november, daags voor de bevrijding.
DE BEVRIJDING VAN HORST met de troepenbewegingen van 20-23 november en de namen van de geallieerde eenheden die daarbij betrokken waren.
Onderstaande foto's werden na de bevrijding gemaakt op 10 december 1944. Het gure en natte weer van dat najaar hield ook in december nog aan. Op alle foto’s is de Meterikse molen te zien.
Comments