top of page

Razzia

Vanaf deze plek werd in de vroege ochtend van 19 augustus 1943 een grote zoekactie geleid naar onderduikers die zich in de Schadijkse Bossen verscholen hielden voor de Duitsers. Vele manschappen van de Sicherheitsdienst en de Grüne Polizei kamden de bossen uit. Ze vonden een aantal onderduikers die hier in twee kampen gehuisvest waren. De kampen zelf werden niet ontdekt. Er was een kamp waarin voornamelijk studenten werden ondergebracht en af en toe enkele piloten, die hier slechts kort verbleven. Het andere kamp bestond uit jonge mannen, voornamelijk uit Meterik, die zich niet wilden melden voor de Arbeitseinsatz in Duitsland.



In een gereedstaande bus werden de volgende personen hier verzameld en meegenomen naar Maastricht: veldwachter Mathieu Starren, pater Jacques Schreurs (Stein), Mina Steeghs, Mart Steeghs, Anna Jenniskens, de onderduikers Jac Lemmen, Ben Steeghs, Gerard Hermans, Leo Versleijen, Toon Baltussen, Gerard Janssen, J. Craenmehr, Frans Claessen (Schaesberg), en de studenten Wout van de Pol, P. van Lierop (beiden uit Vught) en R. Rutten. Op één persoon na hebben al deze mensen het oorlogsgeweld overleefd. Veldwachter Mathieu Starren werd veroordeeld tot werkstraf in concentratiekamp Bergen-Belsen. Daar is hij in april 1945 overleden door de slechte omstandigheden in het kamp.

De verzetsgroep die het onderduiken in de Schadijkse Bossen regelde, werd geleid door Antoon Steeghs uit Meterik. (Tweede van rechts op de foto, rechts van Antoon: kapelaan Adams). Hij was door het verzet aangesteld als duikhoofd in Meterik en contactpersoon tussen de rayonleiding en de onderduikers. De andere personen waren veldwachter Starren, de Meterikse kapelaan H. Adams en pater Jacques Schreurs uit Stein. Veel buurtbewoners van de Schaak leverden ook een bijdrage aan het welzijn van de onderduikers, zoals de familie Ambrosius van de St. Maartensweg en de familie Bouten van de Bergsteeg, die zorgden dat de onderduikers voldoende voedsel hadden.


15 augustus 1943 H.Mis in de schuur bij Ambrosius

Een Nederlander, Antonie Damen uit Den Haag, die eerder gevangen genomen was door de Duitsers besloot, in ruil voor zijn vrijlating, samen te werken met de Duitsers. Door zijn infiltratie in verzetsgroepen en het verraad dat hij pleegde, heeft hij in Meterik en op tal van andere plaatsen in Nederland veel slachtoffers gemaakt.






Mathieu Starren, bekend verzetsman uit Horst. De Horster straatnaam Mathieu Starrenstraat is een eerbetoon aan hem. Overleden in Bergen Belsen in april 1945. Aanleiding tot zijn arrestatie op 19 augustus 1943 was het verraad dat gepleegd is door Antonie Damen, die in de verzetsgroep op 'De Schaak' infiltreerde en op die manier bewijzen kon verzamelen van verzetsdaden gepleegd door Mathieu Starren.


Pater Jacques Schreurs

Priester, dichter, schrijver Jacques Schreurs verbleef tijdens zijn verzetswerk in de Schadijkse Bossen bij de nonnen in het klooster van Meterik. Pater Schreurs is de schrijver van de drie-delige autobiografische roman: Kroniek eener Parochie. Hierin beschrijft Schreurs zijn periode (1923-1936) als kapelaan in Overhoven, bij Sittard. Met behulp van deel 1 van deze kroniek schreef regisseur Willy van Hemert eind jaren ’70 van de vorige eeuw het succesvolle televisieserie Dagboek van een Herdershond. In de zomer van 2022 was Dagboek van een Herdershond een succes als musical in het MECC in Maastricht.



Dit is de enige foto die bekend is waar kapelaan Adams op staat. Van hem weten we dat hij aan arrestatie ontsnapt is op 19 augustus. Hij was enkele dagen daarvoor op vakantie gegaan naar Beek in Zuid-Limburg. Toen hij op de hoogte gebracht werd van wat er op 'De Schaak' gebeurd was op 19 augustus, is hij ondergedoken tot aan de bevrijding. Na de oorlog werd hij kapelaan in Baarlo.


De afbeeldingen hierna zijn tekenen van eerbetoon aan Antoon Steeghs uit Meterik voor zijn moedige verzetswerk als duikhoofd van het verzet in Meterik en de Schadijkse Bossen.

Dit kruis hoort bij de brief KONINKLIJK BESLUIT VAN 29 DECEMBER 1980, NUMMER 104




121 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
  • Facebook
  • Youtube
bottom of page