top of page

Horster puin onder je voeten


Deze foto van het centrum van Horst werd gemaakt vóór de bombardementen op 12 en 13 oktober 1944.Na de bombardementen van 12 en 13 oktober 1944 lagen er enorme hopen puin in het centrum van Horst.


In Noord-Limburg stopte de opmars van het geallieerde leger in het late najaar van 1944. De Maas was in die winter van1944-1945 de scheidslijn. Ten westen van de Maas was bevrijd gebied, ten oosten van de Maas wisten de Duitsers zich te handhaven.

De troepenopbouw van de geallieerden ging echter gestaag door. Voor Horst betekende dit dat vele soldaten ingekwartierd moesten worden. Omdat deze manschappen zich vaak gingen vervelen, gaven hun commandanten de soldaten opdracht om het puin van het centrum van Horst op te ruimen en met vrachtauto’s af te voeren naar een aantal onverharde wegen en bospaden o.a. in de Schadijkse Bossen. Tijdens deze wandeling kom je een aantal van deze paden tegen.


Van de oude kerk van Horst, te zien op de onderstaande foto, liggen de brokstukken ergens begraven in de Schadijkse Bossen.Of het puin van de Meterikse kerk ook in de Schadijkse Bossen ligt, is niet bekend. Zie onderstaande foto met bijschrift.
101 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Razzia

Comments


  • Facebook
  • Youtube
bottom of page