top of page

Antoon Steeghs 1913-1989


● Hij werd geboren op 12 juni 1913 en is opgegroeid in Meterik, aan de Schadijk (‘De Schaak’). De boerderij (uit de 18e eeuw) stond op de plaats waar de huidige Campsbosweg op de Kempweg uitkomt. De boerderij is t.b.v. de ruilverkaveling eind jaren ‘60 van de vorige eeuw gesloopt

● In 1948 trouwde hij met Anna Versteegen uit Castenray

● Eind 1954 is Toon met zijn gezin verhuisd naar Zwarte Plakweg 87 in America om daar op een nieuwe ontginning een boerenbedrijf te beginnen. (Zijn jongere broer Mart ging verder op de boerderij aan ‘De Schaak’ en vertrok na de ruilverkaveling naar de Noordoostpolder).

● Hij overleed op 25 februari 1989.


Wat ik nog weet van wat mijn vader mij vertelde over de oorlogsjaren:


Hij was een goede leerling op de lagere school en had graag willen ‘doorleren’.

De hoofdonderwijzer was al op huisbezoek geweest om daarover te praten, maar Toons vader was niet zo gezond en Toon was op de boerderij nodig om mee te werken. Naast het werk op de boerderij volgde hij de Landbouwwinterschool.


Mobilisatie ‘39-’40 Hij werd opgeroepen tijdens de mobilisatie en werd ingekwartierd bij boeren in Renswoude in de Gelderse Vallei ter verdediging van de Grebbelinie. Zijn inzet bij de gevechten bij de Grebbeberg was van korte duur. Na het bombardement op Rotterdam gaf Nederland zich over en konden de soldaten weer naar huis.


Verzet Hij sloot zich aan bij het verzet omdat hij tegen de bezetting was en tegen de nazi’s. Het landelijk verzet benoemde hem in het voorjaar van 1943 tot ‘Duikhoofd’ van Meterik. In de Schadijkse Bossen werkte hij mee aan de bouw van kampen voor onderduikers en piloten en de bevoorrading daarvan. Over andere activiteiten van het verzet vertelde hij niet veel. Hij had het weleens over een overval op een bonnenkantoor.


Razzia In augustus 1943 was er een grote razzia in de Schadijkse Bossen en omgeving. Bij Toon thuis werd naar hem gezocht door de Duitsers maar hij was niet thuis. Een broer (Ben) werd toen meegenomen naar Amersfoort en kwam later ergens in een werkkamp in Duitsland. Zijn zus (Mien) en jongste broer (Mart, toen 15 jaar) werden meegenomen naar Maastricht en werden daar enkele dagen lang verhoord.


Ondergedoken Na de razzia is Toon met een vals persoonsbewijs ondergedoken in De Rips. Daar heeft hij ook weer deelgenomen aan het verzet.


In 1944 terug naar huis en opgepakt In 1944, toen de bevrijding naderde, ging hij weer naar huis. Maar net voordat Zuid-Nederland bevrijd werd, werd hij alsnog, samen met zijn jongste broer en vele dorps- en streekgenoten, opgepakt en naar Duitsland gebracht om in de wapenindustrie in het Ruhrgebied te werken.

In Duitsland Vanwege de levensgevaarlijke situatie in het Ruhrgebied (dagelijkse bombardementen op de staalfabrieken en weinig te eten) is hij daar gevlucht, samen met zijn broer en enkele andere Noord-Limburgers. Ze kwamen in het Sauerland terecht en hebben daar onderdak en werk gevonden in Benolpe. Er was daar een groot tekort aan arbeidskrachten op de boerderijen omdat bijna alle mannen dienst moesten doen als soldaat. Ze hebben daar de winter 1944-45 doorgebracht.


Bevrijd, voorjaar 1945 Toen ze hoorden dat de geallieerden naderden, zijn ze die tegemoet getrokken. Door Amerikaanse soldaten werden ze naar Nederland gebracht. In de buurt van Vaals werden ze in een groot klooster (daar was een veldhospitaal) gescreend op ziektes en vandaar konden ze toen naar huis.


Na de oorlog

- Door de studenten die in de Schadijkse Bossen ondergedoken waren geweest, is Toon (samen met een kameraad, Piet Ambrosius) gehuldigd tijdens een feestje in Vught. Dit ter gelegenheid van de terugkeer van betreffende studenten uit Duitsland. - Toon en zijn broer Mart zijn altijd in contact gebleven met het boerengezin in Benolpe. Ze zijn er verschillende keren op bezoek geweest.


Op verzoek van Heemkunde Meterik schreef Joke Steeghs in 2023 bovenstaande beknopte biografie over haar vader.


47 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Razzia

  • Facebook
  • Youtube
bottom of page