top of page

De Meterikse middenstand – De familie Bos

Meterik telde en telt veel bedrijven, maar het aantal winkels is drastisch gedaald. In het verleden telde Meterik o.a. bakkers, een slager, schilderswinkels, meerdere kruidenierswinkeltjes, een winkel in huishoudelijke artikelen, een fietsenwinkel enz.

Heemkunde Meterik is gestart met het in kaart brengen van de Meterikse middenstand en we streven er naar om de winkeltjes en winkels van voorheen voor het voetlicht te brengen.

Vandaag starten we met de familie Bos (Tieskes) die op de hoek van de Crommentuynstraat/Schadijkerweg enkele bedrijfsactiviteiten had die sterk met elkaar verweven waren.


Wieske en Martha Bos, bijnaam: Tieskes Wieske en Tieskes Martha

Wieske en Martha woonden op Schadijkerweg 1. Lang geleden woonden Tieskes Sefke en Driekus in dit pand. Sefke en Driekus waren allebei timmerman en hadden hier hun werkplaats. Ze maakten o.a. kasten. De kast op de foto hiernaast is door hen gemaakt.


Sefke (Joseph Bos, geboren op 5 april 1884 in Meterik en overleden op 27 december 1954)) bleef vrijgezel. Driekus (Hendrik Martin) werd geboren op 21 februari 1881 in Meterik en overleed op 11 oktober 1963. Hij trouwde met Maria Gertruda Schouten (geboren in Horst op 7 september 1884 en overleden op 21 juni 1966). Ze werden de ouders van Bernardina (1908- 1989) Wieske 1911-1983, Wiel, 1917- 1998, Ben 1921 – 1954, Martha (1923 – 2007) en Nel 1925- 1984.


Zoon Ben (Petrus Bernardus Bos, geboren op 13 mei 1921) woonde met Wieske en Martha op Schadijkerweg 1 en had in dit pand een fietsenreparatiewerkplaats. Ben bouwde aan de Crommentuynstraat een nieuwe woning/werkplaats/winkel om daar zijn bedrijfsactiviteiten voort te zetten. Hij was verloofd en wilde zich daar vestigen. Helaas is hij op 6 april 1954 overleden aan de gevolgen van een ongeluk en daarna werden de nieuwe woning en het bedrijfje overgenomen door Toon Janssen en Nel Janssen-Bos (Tieskes Nel).

(zie Crommentuijnstraat).

Wieske en Martha waren twee vrijgezelle zussen. Het pand dat op de hoek Schadijkerweg/Crommentuynstraat ligt had aan de Schadijkerweg 2 deuren vlak naast elkaar. 1 deur ging naar de Sparwinkel van Wieske en een naar het café van Martha.

Wieske (geboren op 21 januari 1911 in Meterik en overleden 17 januari 1983) verkocht in haar winkel kruidenierswaren maar ook sigaren en sigaretten, Ola-ijs en ansichtkaarten. Op het einde van het jaar kochten veel Meterikse kinderen er een ‘nieuwjaarsbrief’ waar je dan zelf een versje of een mooie tekst in moest schrijven. Dit versje werd op nieuwjaarsdag opgezegd voor vader en moeder maar ook bij opa en oma of soms bij peetoom of peettante.

Hay van Rengs herinnert zich dat zijn opa op nieuwjaarsdag in zijn leunstoel zat en op de lange leuning van de ‘prasstool’ (leunstoel) lag een heel rijtje ‘lappen’. Een lap was een muntje van 2 ½ cent. De muntjes lagen klaar voor alle kleinkinderen die een nieuwjaarswens kwamen opzeggen en als beloning een ‘lap’ kregen.



Martha (geboren op 21 maart 1923 in Meterik en overleden op 29 november 2007) beheerde het café. Ze was lang vrijgezel maar trouwde later met Hay Bouten.

Bij Tieskes werden, achterom in de schuur, ook eieren ingepakt in eierkisten. Voordat de eieren in de kist gingen werden ze ‘geschouwd’ om te zien of er geen bevrucht ei bij zat. Die werden geweigerd. Op zondag (na de hoogmis) werd in het café het eiergeld van de veiling uitbetaald.





Wiel Bos – bijnaam: Tieskes Wiel

Wiel Bos (geboren op 25 maart 1917 en overleden op 29 mei 1998) woonde met zijn gezin op de Crommentuynstraat 4. Hij trouwde met Sjaan Mettler die in 1951 overleed bij de geboorte van haar vierde kindje. Later trouwde hij met Nel Janssen.

Wiel werkte thuis als secretaris van de eiervereniging en bespeelde het orgel in de kerk. Ook was hij was ruim 50 jaar lid van het kerkkoor/zangkoor.

Daarnaast schetste hij kalveren; er werd voor de herkenning een tekening gemaakt van de vlekken van elk pasgeboren kalf. (Tegenwoordig krijgt een kalf een oormerk.)

Wiel ging op zijn fiets met winkelwaren van zijn zus Wieske langs de deuren. Wiel was klein van stuk en had een grote rieten mand voor op een rek op zijn fiets. Het was een zware fiets en hij moest een beetje schuin op de fiets hangen om langs de mand te kunnen kijken.



Toon en Nel Janssen – Bos – bijnaam: Tieskes Toon en Tieskes Nel


Toon en Nel Janssen – Bos gingen op Crommentuynstraat 2 wonen in het huis dat Ben gebouwd had en zetten daar de bedrijfsactiviteiten van Ben voort. Ze hadden een fietsenwinkel, verkochten nieuwe fietsen en repareerden fietsen.

Later werden het verder uitgebreid, o.a. met de verkoop van elektronica en televisies.

Toon Janssen werd in de volksmond ‘Tieskes

Toon’ genoemd; hij was getrouwd met Nel Bos (Petronella Hendrika Francisca Bos) geboren op 4 oktober 1925 in Meterik en overleden op 21 september 1984) die Tieskes Nel genoemd werd. (foto hiernaast)


Later is dit pand op Crommentuynstraat 2 gekocht door Theo van de Mullecom die daar een frikandellenfabriek had die ‘Mulfric’ heette. Theo en zijn broer Wientje werkten daar.

118 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
  • Facebook
  • Youtube
bottom of page