top of page

Lezing over de Schadijkse bossenop 23 mei in de foyer van het MFC

Iedereen in Meterik heeft eigen herinneringen aan de Schadijkse bossen, oftewel ‘De Schaak’. Er wordt gewandeld in de prachtige bossen of gespeeld op ‘De Zandberg’, een vroegere zandverstuiving. Vroeger waren hier uitgestrekte heidevelden. Boeren staken er plaggen en lieten er schapen grazen. Zo ontstonden kale plekken en kreeg de wind vat op het onderliggende zand. Vandaar het heuvelachtige karakter in een groot gedeelte van het bos. Aan het eind van de 19de eeuw ging men de zandverstuivingen te lijf door grote delen te bebossen met grove dennen. De heidevelden werden omgevormd tot landbouwgebieden.

 

Donderdag 23 mei a.s. organiseert Heemkunde Meterik om 20.00 uur in de foyer van  MFC De Meulewiek, Sint Jansstraat 2a, Meterik een lezing over de Schadijkse bossen. De lezing, met een PowerPointpresentatie, wordt verzorgd door de heer Piet Hoebers uit Meerlo.  

op de foto knoteiken op de wal om het Gussenveld die eeuwen geleden door de bewoners als geriefhout werden gebruikt


Piet werkte als docent biologie bij het St. Thomascollege in Venlo en was/is daarnaast op veel terreinen als vrijwilliger actief, o.a. voor het LGOG, het IVN, de stichting Landschap Horst aan de Maas en als docent cursus Landschapsambassadeur.

 

De inhoud van de lezing:

Twee eeuwen geleden werd het kadaster ingevoerd waarbij het grondgebied ambtelijk opgedeeld in secties met perceelnummers. In de periode daarvoor werden grotere maar ook kleinere delen van de gemeente aangeduid met namen die verwezen naar specifieke eigenschappen die op die plekken aanwezig waren. Bij vele van deze oude namen – toponiemen genoemd – is de oorspronkelijke betekenis verloren gegaan. Daarbij valt in de gemeente Horst o.a. te denken aan namen als het Bultenbroek, de Tomme, de Kawei, de Pilmus, de Kiekuut of de Blaote. In dit rijtje past ook het toponiem de Schaak. In de lezing zal toegelicht worden wat de naam Schaak eigenlijk betekent.

 

Verder zal aan de orde komen hoe de bewoners van de Schaak hebben bijgedragen aan de veranderingen die in de hen omringende ‘woeste gronden’ tot stand zijn gekomen. Vanaf de Middeleeuwen zijn namelijk de gemengde bossen door activiteiten van de daarbij in de buurt wonende boeren stap voor stap veranderd in uitgestrekte heidegebieden en zandverstuivingen.

 

Tenslotte zal uitgelegd worden dat het toponiem Schaak aanvankelijk voor een klein gebied gold dat naderhand  zodanig werd uitgebreid dat het aangrenzende toponiemen ‘overwoekerde’ en daarmee letterlijk van de kaart veegde.

 

Voor leden van Heemkunde Meterik is de lezing gratis te bezoeken.

Ook niet-leden zijn van harte welkom; er wordt een bijdrage van  € 2,00 p.p. gevraagd.

Om organisatorische redenen vragen we aan mensen die de lezing willen bijwonen om zich aan te melden. Stuur een mailtje naar info@heemkundemeterik.nl en vermeld met hoeveel personen je aanwezig zult zijn. VOL = VOL

 


33 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


  • Facebook
  • Youtube
bottom of page