top of page

ONDERWIJS IN METERIK


In de loop der jaren en eeuwen hebben er op het gebied van het onderwijs natuurlijk de nodige ontwikkelingen plaats gevonden, om er maar enkele te noemen:

Graag willen we voor mensen die hierin zijn geïnteresseerd een eerste indruk geven van het onderwijs dat alvast een tipje van de sluier oplichten vanaf wanneer, waar en hoe de kinderen uit ons dorp in de loop der tijden onderwijs hebben gevolgd.

De eerste keer dat er sprake was van de “Meterickse Schoole” is in 1733 , ingesteld door de Vrijheer van Furstenberg, jurisdictionheer van Horst. De administrateur was Peter van Riel. In 1825 werd er een nieuw schoolvertrek gebouwd en later nog twee secreten (toiletten). Eveneens werd er een schoolhuis(onderwijzerswoning) gebouwd. Daarna volgden nog diverse verbouwingen.

In 1891 werd besloten tot het bouwen van een schoolgebouw met meerdere lokalen: dat werden er uiteindelijk drie. Tevens werd er een nieuwe onderwijzerswoning gebouwd, met een privaatgebouwtje en een brandspuithuisje.

In 1926 werd de voorheen “gemengde openbare school” gesplitst in de Bijzondere RK Lagere Meisjesschool (in het pas gebouwde Theresiaklooster) en een Openbare jongensschool.


In 1948 werd de jongensschool officieel de RK St. Tarcisiusschool.


Klasse foto 1960

Vervolgens werd de school weer gemengd en werd deze school, de Willem Alexanderschool gehuisvest in een noodgebouw aan de Past. Notermansstraat.

In 1984 werd een nieuw schoolgebouw “Onder de Wieken” betrokken tot heden.

Maar:

we hebben meer onderwijs/scholing gehad in Meterik:

  • De modevakschool in het klooster

  • De tuinbouwschool in het voormalige jeugdhuis

Over al deze vormen van onderwijs, met anekdotes en foto’s later meer….

Inmiddels is gestart met de verbouwing van het voormalige klooster, dat vanaf oktober 2018 door de basisschool betrokken zal worden.477 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven

Jac Lemmen

  • Facebook
  • Youtube
bottom of page