top of page

Theo Verstappen

Thei en Jo Verstappen - Tacken waren bereid herinneringen aan hun leven in Meterik met ons te delen, waarvoor hartelijk dank.


Theo Verstappen woont nu (2022) Schuttersweide 3 in Grubbenvorst. Hij is geboren op 15–03-1938 te Meterik.

De vader van Thei was Pieter Jan Verstappen, geboren op 10-12-1897 en overleden op 26-03-1968. Zijn roepnaam was Sjang.

De moeder was Carolien Verstappen – Van Rijswick, geboren op 30-10-1903 en overleden op 02-04-1992. Haar roepnaam was Lien. Ze trouwden op 6 september 1927.

Theo zijn roepnaam was Thei en zijn bijnaam was Hof Thei

Thei is geboren op de Meteriksebaan 14, nu Crommentuijnstraat 47 te Meterik en voor de oorlog was het adres M135. Zijn ouders hadden de boerderij gebouwd in 1927, waar Sjang en Lien samen 8 kinderen kregen. De broers en zussen van Thei zijn: Jac [17-09-1927 en overleden op


05-01-2007], Pierre [27-04-1932 en overleden op 23-05-2007], Elly [27-11-1935 en overleden op 15-11-2014], Mia [22-10-1935], Thei [15-03-1038] Tonnie [18-07-1939 en overleden op 14-12-2021]. Twee van hun kinderen (jongetjes, beide met de roepnaam Theo] zijn op jonge leeftijd overleden.


De vader van Thei, Hof Sjang, is geboren in het huis waar Houben Jan jarenlang gewoond heeft, Crommentuijnstraat 34. Nu woont er een kleinzoon van Jan Houben en Miet Hesen, Clint Raedts. De moeder Van Thei, Lien Van Rijswick, is geboren in Tienray op de Spoorstraat in het Molenhuis.


De eerste buren van Hof Sjang waren familie Tacken [Martens], Pas Marie [Litjens van de Pieter Litjensweg] en Madou Crommentuijnstraat 32a, het huis waar nu (2022) Kenny Kleuskens woont. In dat huis, Crommentuijnstraat 32a, hebben de volgende bewoners gewoond: eerst Madou Sjang en Truij [Lemmen – Litjens], Pierre en Helma Verstappen – Heijligers, Jac van Asten, Boeme Hay [ Hay en Gerda Smedts] Ton Houben [Ton en Riek Houben]. De huidige bewoners van het woonhuis zijn Kenny en Lieke Kleuskens. De stal van dit huis

is in 2018 ook tot 2 woningen verbouwd.


De boerderij van Hof Sjang is in 1964 verkocht aan hun zoon Pierre en Helma Verstappen en hun 4 dochters en in 2007 verkocht aan de familie Driessen die er 3 woningen van heeft laten verbouwen.


Op de boerderij, Crommentuijnstraat 47, waar Thei opgroeide was akkerbouw en vee m.n. varkens, kippen, koeien en paarden. Het beroep van de vader was boer en zijn moeder deed de huishouding. Ook moesten ze allemaal mee helpen op de boerderij en op het land.


De grond lag:

- op het broek, dat was het begin van de Eikhorst: dat stuk werd later toebedeeld aan Jan Jenniskens via de ruilverkalveling.

- Het langere: op de hoek Nieuwe Peeldijk en Reindonkerweg.

- Erf rondom de boerderij en over de beek. Bij het stuk van over de beek lag twee ‘merge’ asperges.

- Het kempke en een stuk richting Hofmans Mich op de Roothweg.


Ook had de familie een stuk bos gekocht van tante Triena uit Valkenburg wat zij, tante Triena, geërfd had van familie van de Goor [van Rijswick- Gooren]. Naar dat bos gingen Jac, Pierre en Thei geregeld om bonenpalen, planken voor op de schelft/hooizolder (om de sterkte te leggen) en weipalen (voor afrastering van het weiland) op te halen met paard en wagen.


Op de boerderij bij de fam. Verstappen hadden ze ook, zoals op meerdere plaatsen, een ‘maat’ (hulp in de huishouding) en knecht. Jarenlang werkte Theeuwen Jeu bij hen op de boerderij want alles moest met de hand gedaan worden, zowel op het land als op de boerderij. En Lies van As kwam vanuit de huishoudschool van Posterholt binnenshuis ook helpen. Voor kost en inwoning en een extraatje kwamen ze helpen.

Ook vanuit het klooster van Meterik kwamen dkt. Krijgton en juffrouw de Jongnaars bij de familie. Thei herinnert zich dat ze Mia Verstappen verzorgden tijdens haar ziekbed toen die flink gevallen was en een hoofdwond had.


Thei is vroeger naar de bewaarschool gegaan in het klooster bij Zr. Sintforiana, daarna de lagere school in de jongensschool op de St. Jansstraat. In klas een en twee kreeg hij les van juffrouw Nellie Janssen, verder kreeg hij les van meester Janssen [katertje] en meester Arts. Na de lagere school ging Thei 4 jaar naar de landbouwschool in Hegelsom en daarna naar de middelbare landbouwwinterschool in Horst. Daar kreeg hij les van meester Achten en meester Hobbelen.


Vroeger gingen Thei en zijn broers en zussen ook iedere dag nuchter naar de kerk om 08.00 uur. En daarna om 09.00 uur naar de lagere school.


Thei deed de eerste communie; toen kwam de bisschop van Roermond in de kerk van Meterik. Tijdens de plechtige communie kwam het beeld van De Sterre der Zee mee; dat beeld kwam in alle Limburgse kerken. Alle mensen knielden er dan voor. Als cadeau kreeg Thei een bordje met een kopje van zijn ouders met een eerste communie afbeelding erop.


Aan verjaardagen werd vroeger bij Thei thuis wel aandacht besteed, maar er werd geen feestje gehouden, alleen werd je gefeliciteerd.


Met de Kerst werd er wel voor iets extra’s gezorgd, maar dat was verschillend: dan haas, konijn of kalkoen en lekkere pap als toetje. Thei deed vroeger, zoals nu, altijd de kerstboom zetten en optuigen. Ook ging je naar de kerk met Kerstmis, eerst naar de nachtmis om 24.00 uur op kerstavond, daarna de vroegmis om 07.00 uur, dan de hoogmis om 10.00 uur en om 15.00 uur naar het lof.


Op zondagmiddag oefende ook de ruiterclub, maar daar werd dan met de Kerst de oefentijd op aangepast. Het oefenterrein van ruiterclub St. Joris lag aan de Gussenweg, bij Spiegels

(Sint Maartensweg 16) de zandweg in. De huur van het oefenterrein werd aan de gemeente betaald.


Thei leerde fietsen op een klein fietsje dat van de oudste in het gezin naar de jongste ging, een fietsje met harde banden.


Een mooie herinnering die Thei heeft aan meester Van Hoek is dat ruiterclub St. Joris in 1952 landskampioen werd en dat pastoor van Dinter en de gebroeders van Doorne op de receptie waren, de oprichters van de Daf fabriek in Eindhoven

Nederlands kampioen achttal van ruiterclub St. Joris Meterik in 1952.

v.l.n.r. Houben Tinus ziene Jeu, Mart Smulders, Houben Thei, Hof Jer (Verstappen), Litjens Jac (Lemmen), Martens Jan (Tacken), Baltussen Grad (van Naatjes Leike), Jan Daniëls (knecht bij Giertjes) en Gerrits Jeu de commandant.


Pastoor van Dinter was directeur van circus Het Hoefke in Deurne. De Gebroeders van Doorne waren gekomen via meester van Hoek die ook uit Deurne kwam.


Thei werd lid van de ruiterclub na de plechtige communie, toen kwamen Gerrits Jeu, Kelders Thei (Jenniskens) en Tielen Wiel vragen of Thei lid van de vereniging wilde worden. Zijn broer Pierre was al lid van de vereniging.


Tijdens de kermis was Thei maar 2 keer naar de kerk geweest omdat hij was gaan paardrijden; daarom moest hij van pastoor Thijssen het Confiteor Deo omnipotenti bidden, dit was hardop bidden op de knieën voor het altaar samen met pastoor en de misdienaars voor het altaar. Dat was in de jaren 1950!


Thei heeft ook zitting gehad in het bestuur van ruiterclub St. Joris. Eerst een jaar als secretaris en daarna 15 jaar als voorzitter.


Thei is misdienaar geweest; in drie avonden leerde je welke handelingen je moest doen bij de paters van de Heilige Familie. De pastoor was er dan ook bij.


Thei is ook met de Stille Omgang mee gegaan. Met de trein vanuit Horst-Sevenum naar Amsterdam in de jaren 50- 60, de eerste zaterdag na 15 maart.


Vrienden van Thei op de basisschool: Tielen Wiel, Kelders Thei (Jenneskens) en Klaasens Gier. Later, toen die jongens verkering hadden en Thei nog niet, kwam hij bij de volgende vriendengroep: Houben Hay, Hay en Piet Steeghs, Giessen Jan (Jan Jenniskens van de hennen) en een poos met Hein van de Bekerom.


Thei hoefde onverwacht niet in militaire dienst. Zijn broer Pierre was wel gekeurd om in dienst te gaan, maar in dat jaar waren er voldoende soldaten en indien nodig werd die lichting alsnog opgeroepen. Jac hoefde niet in dienst en Thei zou in militaire dienst gaan in Amersfoort bij de geneeskundige troepen. Het was daags na zijn laatste schooldag en daarom ging hij niet een pilsje pakken met de klasgenoten, maar toen hij thuis kwam, vertelden zijn ouders, dat ze bericht hadden gekregen dat hij niet in dienst hoefde. Thei was nog graag met zijn klasgenoten een pilsje gaan drinken en vond het ook jammer dat hij niet in dienst hoefde.


Het rijbewijs haalde Thei bij Con Peters; voor 10 gulden 10 lessen en je slaagde meestal de eerste keer. De eerste auto van Thei was een blauwe Ford Taunus en met deze auto reed hij geregeld naar Posterholt.

Thei gaat graag op vakantie; dat deed hij vroeger op de fiets samen met Steehgs Hay, 3 dagen naar Zuid-Limburg. Dan gingen ze naar tante Triena in Valkenburg, een zus van zijn moeder die getrouwd was met Theo van de Voort uit Tienray, en ze mochten daar slapen. Een keer gingen ze in de hest (koren dat rechtop gezet was) slapen, maar Thei en Hay mochten eigenlijk niet in de buitenlucht slapen. Ook fietsten Hay en Thei geregeld naar Kapel in het Zandt in Roermond en met St Jozef 19 maart naar de Smakt, daar gingen de mensen heen om te bidden voor als ze iets kwijt waren of een relatie wilden hebben, een vrijer of meid te krijgen.


Er werd veel tijd besteed aan carnaval; met de buurt werd er begin jaren zestig een carnavalswagen op de stal gebouwd. Samen deed de buurt dan mee met de optocht.


De eerste telefoon in Meterik was bij bakker Litjens en daarna kreeg de familie Verstappen een telefoon. Thei kan zich herinneren dat er toen gezegd werd: “Jullie hebben ook een draadje uit de muur”, daar konden de mensen aan zien dat je een telefoon had.


Bakker Litjens kwam vroeger met de wagen bij Thei thuis de boodschappen brengen, de bestelling en wat nodig was. De kosten werden in een boekje opgeschreven en als je door de week boodschappen ging halen in de winkel werd dat in het boekje (het bekkersbukske) erbij gezet. Op het einde van de maand werd alles in een keer betaald.


De moeder van Thei bracht in een weckfles fruit naar de bakker zodat Jack Litjens, en later zoon Wim de bakker, er vlaai van kon bakken. Thei en Jo kregen vroeger de broodkorsten voor de koeien van de bakker voor 0,20 cent per kilo.


Bij Thei thuis kwam vroeger Rooijackers uit Blerick langs de deur om kleding te verkopen. Met zijn plechtige communie had Thei een pakje met knikkerbroek van Rooijackers aan.


Thei vertelt dat op hun boerderij de watertank klaar gemaakt werd om te sproeien tegen het onkruid. Toen Van Drunes Jan (Janssen) langs kwam spatte de ijzeren bol uiteen en spatte op dat moment bij Jan in het gezicht. Gelukkig is de wond goed genezen. Toen Mie Janssen kinderen kreeg is Mia Verstappen bij Van Drunes Jan en Mie gaan werken.


Thei en Jo trouwden op 5 januari 1965. Samen gingen ze bij de ouders van Jo inwonen. De bruiloft werd gevierd in de bondszaal,


‘De Meulewiek’. Zowel Jo als Thei kreeg een oude Ferguson tractor mee die ze samen ingeruild hebben voor een STEYR tractor bij Coenders in Lottum. Jaren later werd er bij Coenders een groene John Deere gekocht, die na vele jaren doorverkocht werd aan Jan van Kleuskens Sjeng. Thei kocht een nieuwe John Deere, een maatje groter. Ook kreeg Thei bij het huwelijk koeien mee, zoals Marie 5, waar Jo en Thei nog menige prijs mee gewonnen hebben. Verder kregen ze ook jongvee mee en van Jo haar familie varkens en koeien.


Op de foto hieronder: koeien melken v.l.n.r. Mia, Thei, Jac en Pierre Verstappen

Eerst werden de koeien met de hand gemolken; de melk werd vanuit de emmer in de zeef met filter gedaan die bovenop de tuit stond. Daarna kregen ze een Falco melkmachine. De melkmachine werd aan de uiers van de koe gehangen en dan liep vanuit de slang de melk in een tuit met zeef; er stonden dan 2 tuiten op een kar. Deze kar stond achter de koeien.


Thei was vroeger bang voor onweer en als hij dan bij Martens Ger de koeien moest melken (waar nu Peter Bergs woont) ging Thei daar altijd schuilen. De melktuiten werden door Weijs uit America opgehaald en naar de melkfabriek gebracht in Meterik.


Thei heeft ook Blonde d'Aquitaine koeien gehad. Daar ging hij mee naar de keuring en won er geregeld prijzen mee. Hij kijkt met plezier terug op de periode dat hij samen met zijn broer Pierre naar de keuringen ging; het was een mooie tijd.

Thei was ook lid van de fokvereniging; daar werd geschat wat de koeien waard waren.

Lei Verheijen was de voorzitter, Tieskes (Bos) Wiel was secretaris, een taak die Teng van Dijk later over nam. Gieres (Jenniskens) Jac was ook lid.

Het schetsen van het vee werd thuis op de boerderij gedaan. Er werden in het dorp ook fokdagen georganiseerd, wie de beste koe had.


Zondags na de hoogmis liepen alle boeren in een soort processie naar de melkfabriek en mochten dan het melkgeld gaan halen. Louis Tacken was directeur van de melkfabriek en betaalde de boeren het melkgeld uit.


Bij Thei thuis hadden ze een hond, een bouvier, een waakhond die in de ren moest blijven. Bij boerderijen liep de hond vaak los op het erf. Deze bouvier was in de oorlog een keer los en beet Jo. Mia Verstappen ging met Jo naar het klooster voor behandeling door Zr. Stifania.


Thei heeft vroeger zeven weken in het ziekenhuis gelegen omdat hij gewrichtsreuma had, later moest hij iedere maand bij dokter Holthuis een spuit gaan halen.


In 1958 mochten Thei en Haks Wim (Wim Litjens) met de afdeling B.J.B. (boeren jeugd bond) naar Lourdes. Van het verdiende geld met asperges sorteren bij de tuinbouwloods had hij de Lourdesreis bijeen gespaard.


Thei heeft ervan genoten dat hij mee geholpen heeft met de voorbereiding van het feest 500 jaar Meterik op 27 augustus 1983.


Thei en Jo wilden rond 1985 nog een ligboxenstal bouwen en vroegen Willem Pijnenburg (adviesbureau in Meterik) om goede raad. Hij raadde het hen af en adviseerde om het melkquotum en de melkrechten maar te verkopen; ze hadden geen opvolger en konden maar beter overgaan op mestvee. Zo gedacht, zo gedaan en zo kwamen rond 1988 de Blonde d'Aquitaines op het bedrijf, waar ze veel plezier van hebben gehad.


Nog steeds leest Thei verschillende tijdschriften waar hij lid van was of is geweest. Veel tijdschriften heeft hij bewaard om ze nog eens in te kijken, zoals ‘De Blonde D`aquitaine’ (tijdschrift over hun koeien ras), ‘De Boerderij’, ‘Melkvee en Land’.


Van 1962 tot 1990 is Thei lid geweest van de Meterikse carnavalsvereniging ‘De Meulewiekers’ waarvan 10 jaar als voorzitter.


Samen met Swans (van de Sterren) Hay, Giessen (Jenniskens) Jer ging Thei naar de gymclub in America die in de jaren negentig was opgestart en georganiseerd werd door de gemeente.


In 1999 vroeg dochter Carli of ze op de boerderij mochten komen wonen, samen met haar man Ton Peters en hun kinderen Kim en Dré. Voor het bouwbedrijf van Ton hadden ze meer plaats nodig. En zo zijn Jo en Thei in Grubbenvorst terecht gekomen en hebben zich daar goed gewend.


Ton en Carli hebben er een mooie boerderij van gemaakt en hebben van de schuur een groepsaccommodatie gemaakt waar 20 personen kunnen slapen.


In het binnenbad van het zwembad in Horst heeft Thei menig baantje gezwommen, dit werd georganiseerd door de boerenbond.


Thei hield ook van zingen, was eerst lid van het gemengd koor Meriko in Meterik en daarna van 2009 tot 2021 in Grubbenvorst. Van de ouderenvereniging Grubbenvorst is hij ook nu nog lid.

Thei en Jo genoten van veel culturele uitjes en reizen over de wereld en op vele plekken in Nederland hebben ze gefietst en/of gewandeld: zoals de Rode Kruis Bloesemtocht in Geldermalsen.


Thei en Jo hartelijk dank voor jullie verhaal en gastvrijheid.


Heemkunde Meterik, maart 2022.

213 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
  • Facebook
  • Youtube
bottom of page