top of page

Een terugblik…….5 dikbillen

Onderstaande foto is ongeveer 65 jaar oud, de precieze datum is niet bekend.

Op de foto zien we links een stier en daarnaast rechts 4 koeien

 

Achter de stier staat een man waarvan de naam onbekend is.

Achter de koeien v.l.n.r. Nellie Houben, Jac Houben, Jan Houben, Jeu Houben.

 

De foto is genomen tijdens een veekeuring. Veekeuringen werden vroeger vaak gehouden in een wei bij een boerderij. Ook bij Houben Handrie waren er veekeuringen maar het is onduidelijk of deze foto daar genomen is.

Het betreft hier hoogstwaarschijnlijk MRIJ koeien; dit was een dubbeldoel ras. Het Maas-Rijn-IJsselvee (MRIJ) ontleent zijn naam aan het gebied waar het ras werd ontwikkeld en zijn oorsprong vindt in het oude landras, dat van oudsher thuis was op de vruchtbare gronden langs de grote rivieren in het oosten en zuiden van Nederland. Omschrijvingen uit het midden van de 19e eeuw typeren het ras als een rund met een goede melkgift gepaard aan vleesproductie.

In de jaren zestig richtte de fokkerij van het MRIJ zich meer op melkproductie en uiervorm, waardoor de melkproductie op hetzelfde niveau kwam als bij de zwartbonten. Tot de jaren tachtig was het MRIJ, mede dankzij de goede vleesproductie, zeer populair.

 

Waarschijnlijk zijn de koeien rechts een afstammelingengroep van de stier die links op de foto staat.


Weet iemand de naam van de man die het meest links op de foto staat of is er iemand die iets meer over deze foto kan vertellen?


 

 


149 weergaven0 opmerkingen

Comments


  • Facebook
  • Youtube
bottom of page