top of page

Terugblik De Guss deel 2

In tegenstelling tot veel andere heemkundeverenigingen bestaat Heemkunde Meterik pas enkele jaren. In Melderslo is ‘Geschiedenis Melderslo’ al sinds 1973 actief. Van hen ontvingen we informatie over de familie Van Helden uit Melderslo die naar Meterik leidt. Vorige week las u het eerste deel, nu het vervolg van WIST U DAT … “GUSSE HUB” DE LAATSTE VAN HELDEN IS GEWEEST DIE OP DE GUSS IN SCHADIJK-METERIK GEWOOND HEEFT Hoe is familie Van Helden in Melderslo terecht gekomen? Gerard (1784), Leonard (1810) en Hubert (1838) van Helden hebben alle drie – drie generaties – op de ‘Gusse’ gewoond. Hubert brak de lijn. Hij verhuisd in 1868 van ‘Schadijk D49’ naar ‘Eikelenbos A8’ bij zijn vrouw Anna (1842) en zijn schoonouders Van Gerven.

In 1883 verhuizen Hubert en Anna met hun kinderen van Maasbree naar Oostenrijk. Wanneer zij verhuisd zijn van de Eikelenbos naar Maasbree is niet duidelijk. In jaar onbekend verhuizen zij van Oostenrijk naar Melderslo A97. In 1904 verhuizen zij naar Grubbenvorst en het jaar erna, 1905, weer naar Melderslo. De zoon van Hubert, “Gusse Grad” (1875) verhuist in 1905 met zijn vrouw Wilhelmina Spreeuwenberg (1873) van Sevenum naar Melderslo. Sindsdien woont deze tak van de familie Van Helden in Melderslo.

Informatie uit bevolkingsregisters vanaf 1799 over de afstamming van de familie Van Helden. Hoe is familie Van Helden op Gusse of Gussenveld terecht gekomen? Op basis van de nu bekende gegevens is Gerardus van Helden (1784) tussen 1802 en 1812 samen met zijn vrouw Antonette/a Janssen (1777) op de boerderij van haar ouders komen te


wonen en eigenaar geworden.

Op ‘Gussenveld’ woont de familie Janssen-Gussen. In het bevolkingsregister van 1812 woont Gerard (1784) daar met zijn vrouw Antonette (1777) en hun kind van 2 jaar, Leonard (1810). Samen met dienstmeiden Marie Hermkes (20 jaar) en Dorothé van Stralen (10 jaar). En een herder (‘berger’ in het Frans): Jean van Stralen (12 jaar).

Bevolkingsregister 1812. Meterick 397, gezin van Gerard en Antonette.

Gussen is een familienaam Hubert Janssen in kennelijk op zijn beurt ook bij zijn schoonouders Gussen komen te wonen. ‘Gusse’ en ‘Gussenveld’ lijken hun naam gekregen te hebben van de familienaam ‘Gussen’. ‘Gussen’ is een vadersnaam (patroniem) die aangeeft dat de vader ‘Gus’ de naamdrager is. De jongensnaam Gus is afgeleid van Augustus of Gustav.

Geschiedenis Melderslo is op zoek naar meer informatie over De Gusse. In 1898 is de boerderij verkocht aan Frans Verheijen. Daarna is die verkocht aan Peter Hoeijmakers, aan Jan en Willem Drabbels en in 1949 aan Janssen Thelen. In 1956 kwam de boerderij in handen van Steegh van Vechel.

Hartelijk dank aan de mensen die al gereageerd hebben. Zijn er meer mensen die kunnen helpen? Wie heeft hier informatie over? Wie weet wanneer de boerderij is afgebroken? Wie heeft er mogelijk foto’s van?

Kunt u helpen, mail naar info@heemkundemeterik.nl. We zijn blij met elke reactie; alvast hartelijk bedankt!


23 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
  • Facebook
  • Youtube
bottom of page