top of page

Het Meteriks Veld

Tijdens het verplichte archeologisch onderzoek, voorafgaand aan de bouw van woningen op het Meteriks veld, zijn interessante ontdekkingen gedaan. Zaterdag j.l. gaven archeoloog Xavier van Dijk uit Horst (archeoloog bij onderzoeks- en adviesbureau voor archeologie RAAP) en historicus Jos Schatorjé uit Meterik hierover ’s ochtends en ’s middags uitleg aan de aanwezigen. Het was aangenaam weer, het zonnetje scheen, maar in de dagen voorafgaand aan het publieksevenement had het flink geregend waardoor het modderig en nat was. Desondanks was er genoeg te zien en beide heren wisten de aanwezigen te boeien met interessante informatie.

Op de foto hieronder Jos Schatorjé en rechts Xavier van Dijk bij een bijzondere waterkuil/waterput die nog nader wordt onderzocht als de grond droger is.

Op de foto een bakstenen waterput, waarschijnlijk uit de 18e eeuw en horend bij het huis dat daar vroeger lag. Op de foto rechts een groot 19e-eeuws wagenwiel. Het valt op dat dit wiel bestaat uit 7 delen; de meeste wielen bestaan uit 6 gelijke delen.Een opmerkelijke vondst is een gebakken potje met noppen van klei, mogelijk afkomstig uit de ijzertijd. Een gebakken potje dat daarna nog eens werd versierd is uniek en roept vragen op waarop op dit moment geen antwoorden te geven zijn.

Op de foto links laat Xavier van Dijk de plek zien waar een grote boerderij heeft gestaan, waarschijnlijk in de twaalfde eeuw. Aan de hand van de sporen in de grond geeft hij aan waar zeer waarschijnlijk de deur zat, waar de kachel stond, waar de mensen sliepen en waar het vee stond. De donkere kringen in de aarde, die je duidelijk kunt zien, markeren de plaatsen waar de palen van het gebint zaten.


Over een aantal weken gaat er zand over de vondsten en wordt er gestart worden met het bouwproject.


63 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


  • Facebook
  • Youtube
bottom of page