top of page

Gerard van den Beuken


In de loop der jaren zijn er meerdere Meterikse jongeren tot priester gewijd. Een van hen is Gerard van den Beuken.


Pieter Mathijs Gerard van den Beuken werd 9 juni 1906 in Meterik geboren.

Het geboortehuis van Gerard lag op de hoek Sint Jansstraat/ Afhangweg. De Sint Jansstraat heette toen Meterikseweg. Het huis is verdwenen en heeft plaats gemaakt voor nieuwe woningen.


Gerard was de zoon van Jan Mathijs van den Beuken (1869 – 1938) en Johanna Maria van den Beuken – Hoeijmakers (1868 – 1944). Hij was het 7ee kind in het gezin en had 5 broers en 5 zussen waarvan nog 4 zussen in leven waren. Zijn zusje Maria Antonetta overleed op 18 april 1900 op 2-jarige leeftijd. Het zusje dat 29 april 1901 geboren werd kreeg eveneens de namen Maria Antonetta. Het zesde en jongste broertje overleed op 2 mei 1914 bij de geboorte.

In 1944 overleed zijn moeder bij een ongeluk met een Engels legervoertuig; het ongeluk vond voor de deur van hun huis plaats.


Na de lagere school begon Gerard in Venray bij de Franciscanen aan zijn priesteropleiding.

De Franciscanen met een priesteropleiding worden ook pater, het latijn voor 'vader', genoemd. Zij die geen priesteropleiding hebben gevolgd worden broeder of frater.Omdat Gerard geen missionaris wilde worden is hij vervolgens gaan studeren aan Het Grootseminarie Rolduc, de priesteropleiding in Roermond.


Aan het seminarie van Roermond rondde Gerard in 1933 zijn studie af als wereldgeestelijke.

Op 1 april 1933 werd hij door Monseigneur Lemmens in Roermond tot priester gewijd.

Er waren die dag 22 neomisten waaronder P. Hoogers uit Horst.


Op 16 april droeg Gerard zijn Eerste Plechtige H. Mis op in de kerk van St. Jan Evangelist in zijn geboorteplaats Meterik.De kerk was prachtig versierd en na de plechtige dienst wordt de priester, vergezeld door bruidsmeisjes, bij het verlaten van de kerk begroet door veel gelovigen die eerbiedig knielen bij de zegening (zie onderstaande foto’s).

Na de Plechtige Eerste H. Mis wordt het feest buiten de kerk voortgezet, waarschijnlijk in de Bondszaal.

Hieronder een groepsfoto die bij het ouderlijk huis van de neomist gemaakt is t.g.v. het priesterfeest. Op de foto Gerard, zittend tussen zijn ouders, broers, zussen, familieleden, buren en buurtkinderen.

Achterste rij v.l.n.r.

Sjang Zanders (buren), Grad Hoeijmakers uit Venray) Christiaan Cuppen (buren), Toon van den Beuken, (getrouwd met Betje Coenen, zoon van Jan Mathijs van den Beuken) Trui van den Beuken, (dochter van Jan Mathijs van den Beuken), Sef van den Beuken. (Getrouwd met Leen Gerards, zoon van Jan Mathijs van den Beuken) 7 Dien van den Beuken, (dochter van Jan Mathijs van den Beuken), Sjeng van den Beuken, (zoon van Jan Mathijs van den Beuken), Petrannes Droesen (buren),10 Gerard van den Beuken (broer van Jan Mathjs van den Beuken)

2e rij van achteren v.l.n.r.

Piet Mooren, Cis - Mooren van den Beuken (vrouw van Piet en zus van Gerard), Drieka van den Beuken – Peeters (woonde in Oirlo), Bernhard Raemakers (buren), Hendrik Claessen uit Maashees, mevr. Hoeijmakers – Claessen uit Venray, Willem van den Beuken (uit Horst, getrouwd met Dien Joosten), Dien Joosten – Van den Beuken, Elisabeth Fleuren - van den Beuken, getrouwd met Jacob Fleuren, Jacob Fleuren (uit Sevenum), Gradus van den Beuken (werd ook wel Bokken Gradus of Dines Gradus genoemd), Drika Hoeijmakers - Van Heijster, Josepha van den Beuken - Janssen (was van Duitse afkomst getrouwd met Martin (Tinus) van den Beuken, zoon van Mathijs van den Beuken), Martin Hermans (was schoester), Maria Hermans – Hoeijmakers, Maria Catharina (Trien)Droessen – Hoeijmakers (Droessen werd ook wel Campers genoemd), Sibilla van den Beuken - Gerards, getrouwd met Gerard van den Beuken.

3e rij van achteren v.l.n.r.

Mathieu van den Beuken (broer van Gerard en getrouwd met Drieka van den Beuken – Peeters, woonde in Oirlo), broeder Claessen (zoon van Hendrik Claessen uit Maashees),) Jan Mathijs van den Beuken (vader van Gerard), Jan Mathijs van den Beuken (vader van de neomist), Gerard van den Beukenn, de neomist), Johanna van den Beuken – Hoeiijmakers (moeder van de neomist), pater Nôlke Claessen (zoon van Hendrk Claessen) uit Maashees, Marie Ramaekers – van den Beuken (getrouwd met Louis Ramaekers), Louis Ramaekers

Vooraan de kinderen v.l.n.r.

Maria van den Beuken, Doortje Mooren, Harrie Mooren, Jo van den Beuken, Harrie, Jan en Jeu Ramaekers.

Maria en Jo van den Beuken zijn allebei dochters van Mathieu van den Beuken en zijn 1e echtgenote Franciska Paulissen.

Doortje en Harrie Mooren zijn kinderen van Piet en Cis Mooren – van den Beuken.

Harrie, Jan en Jeu Ramaekers zijn zonen van Louis en Marie Ramaekers – van den Beuken


Dee mensen met de naam Hoeijmakers waren de broers en zussen van de moeder van de neomist. Zoon en broer Martin van den Beuken staat niet op de foto.

De 1e echtgenote van Mathieu van den Beuken was Frranciska Pauulissen, geboren in oktober 1898 in Klein-Oirlo en overleden ten gevolge van een buikvliiesontsteking in Nijmegen op 8 juni 1930.


Nadat Gerard in april 1933 tot priester was gewijd begon hij in september 1935 als kapelaan in Baexem. Kort daarna werd hij benoemd tot kapelaan in Grathem.


Hierna werd hij benoemd tot pastoor in Altweerterheide.

Daar was in 1936 een nieuwe parochiekerk gebouwd en geconsacreerd.


In december 1949 werd Gerard van den Beuken benoemd als pastoor van Grathem en keerde hij naar die plaats terug. In Altweerterheide werd hij opgevolgd door M. J. P. van Lierop die daarvoor kapelaan was in Linne.


In 1958 vierde hij in Grathem zijn 25-jarig priesterfeest.

In Grathem bleef Gerard van den Beuken 22 jaar pastoor.

In 1971 ging hij met emeritaat en verliet hij het dorp; hij verhuisde naar Baarlo en werd in Grathem opgevolgd door P. Verheggen.

In Baarlo, waar hij nog meer dan 10 jaar heeft gewoond, was hij werkzaam was als emeritus-pastoor. In april 1973 vierde hij zijn 40-jarig priesterfeest.


Op de foto hieronder Gerard van den Beuken tijdens de H. Mis die werd opgedragen bij de viering van het 25-jarig priesterfeest van pastoor Janssen in Meterik op 13 april 1980.

Op 6 april 1983, de dag dat hij zijn 50-jarig priesterfeest zou vieren met zijn familie, overleed Gerard van den Beuken in het ziekenhuis van Venlo aan een hartaanval.

Hij is 76 jaar oud geworden.

Op zaterdag 9 april 1983 was er in de kerk van Meterik een plechtige afscheidsdienst, waarna hij werd begraven op het kerkhof van Meterik.

Deze foto van zijn graf is in 2020 gemaakt.

350 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Jac Lemmen

Comments


  • Facebook
  • Youtube
bottom of page