Gerard van den Beuken


In de loop der jaren zijn er meerdere Meterikse jongeren tot priester gewijd. Een van hen is Gerard van den Beuken.


Pieter Mathijs Gerard van den Beuken werd 9 juni 1906 in Meterik geboren.

Het geboortehuis van Gerard lag op de hoek Sint Jansstraat/ Afhangweg. De Sint Jansstraat heette toen Meterikseweg. Het huis is verdwenen en heeft plaats gemaakt voor nieuwe woningen.


Gerard was de zoon van Jan Mathijs van den Beuken (1869 – 1938) en Johanna Maria van den Beuken – Hoeijmakers (1868 – 1944). Hij was het 7ee kind in het gezin en had 5 broers en 5 zussen waarvan nog 4 zussen in leven waren. Zijn zusje Maria Antonetta overleed op 18 april 1900 op 2-jarige leeftijd. Het zusje dat 29 april 1901 geboren werd kreeg eveneens de namen Maria Antonetta. Het zesde en jongste broertje overleed op 2 mei 1914 bij de geboorte.

In 1944 overleed zijn moeder bij een ongeluk met een Engels legervoertuig; het ongeluk vond voor de deur van hun huis plaats.


Na de lagere school begon Gerard in Venray bij de Franciscanen aan zijn priesteropleiding.

De Franciscanen met een priesteropleiding worden ook pater, het latijn voor 'vader', genoemd. Zij die geen priesteropleiding hebben gevolgd worden broeder of frater.Omdat Gerard geen missionaris wilde worden is hij vervolgens gaan studeren aan Het Grootseminarie Rolduc, de priesteropleiding in Roermond.


Aan het seminarie van Roermond rondde Gerard in 1933 zijn studie af als wereldgeestelijke.

Op 1 april 1933 werd hij door Monseigneur Lemmens in Roermond tot priester gewijd.

Er waren die dag 22 neomisten waaronder P. Hoogers uit Horst.


Op 16 april droeg Gerard zijn Eerste Plechtige H. Mis op in de kerk van St. Jan Evangelist in zijn geboorteplaats Meterik.De kerk was prachtig versierd en na de plechtige dienst wordt de priester, vergezeld door bruidsmeisjes, bij het verlaten van de kerk begroet door veel gelovigen die eerbiedig knielen bij de zegening (zie onderstaande foto’s).

Na de Plechtige Eerste H. Mis wordt het feest buiten de kerk voortgezet, waarschijnlijk in de Bondszaal.

Hieronder een groepsfoto die bij het ouderlijk huis van de neomist gemaakt is t.g.v. het priesterfeest. Op de foto Gerard, zittend tussen zijn ouders, broers, zussen, familieleden, buren en buurtkinderen.

Achterste rij v.l.n.r.

Sjang Zanders (buren), Grad Hoeijmakers uit Venray) Christiaan Cuppen (buren), Toon van den Beuken, (getrouwd met Betje Coenen, zoon van Jan Mathijs van den Beuken) Trui van den Beuken, (dochter van Jan Mathijs van den Beuken), Sef van den Beuken. (Getrouwd met Leen Gerards, zoon van Jan Mathijs van den Beuken) 7 Dien van den Beuken, (dochter van Jan Mathijs van den Beuken), Sjeng van den Beuken, (zoon van Jan Mathijs van den Beuken), Petrannes Droesen (buren),10 Gerard van den Beuken (broer van Jan Mathjs van den Beuken)

2e rij van achteren v.l.n.r.

Piet Mooren, Cis - Mooren van den Beuken (vrouw van Piet en zus van Gerard), Drieka van den Beuken – Peeters (woonde in Oirlo), Bernhard Raemakers (buren), Hendrik Claessen uit Maashees, mevr. Hoeijmakers – Claessen uit Venray, Willem van den Beuken (uit Horst, getrouwd met Dien Joosten), Dien Joosten – Van den Beuken, Elisabeth Fleuren - van den Beuken, getrouwd met Jacob Fleuren, Jacob Fleuren (uit Sevenum), Gradus van den Beuken (werd ook wel Bokken Gradus of Dines Gradus genoemd), Drika Hoeijmakers - Van Heijster, Josepha van den Beuken - Janssen (was van Duitse afkomst getrouwd met Martin (Tinus) van den Beuken, zoon van Mathijs van den Beuken), Martin Hermans (was schoester), Maria Hermans – Hoeijmakers, Maria Catharina (Trien)Droessen – Hoeijmakers (Droessen werd ook wel Campers genoemd), Sibilla van den Beuken - Gerards, getrouwd met Gerard van den Beuken.

3e rij van achteren v.l.n.r.

Mathieu van den Beuken (broer van Gerard en getrouwd met Drieka van den Beuken – Peeters, woonde in Oirlo), broeder Claessen (zoon van Hendrik Claessen uit Maashees),) Jan Mathijs van den Beuken (vader van Gerard), Jan Mathijs van den Beuken (vader van de neomist), Gerard van den Beukenn, de neomist), Johanna van den Beuken – Hoeiijmakers (moeder van de neomist), pater Nôlke Claessen (zoon van Hendrk Claessen) uit Maashees, Marie Ramaekers – van den Beuken (getrouwd met Louis Ramaekers), Louis Ramaekers

Vooraan de kinderen v.l.n.r.

Maria van den Beuken, D