top of page

Emeritus-pastoor Janssen overleden

Maandag 8 oktober 2018 is in Maastricht emeritus-pastoor Wilhelmus Hubertus (Wiel) Janssen van Meterik overleden.

Wiel Janssen werd op 2 april 1929 in Heerlen geboren. In 1955 ontving hij de priesterwijding. Daarna was hij achtereenvolgens kapelaan in Oirsbeek (1955-1960), Nuth (1960-1963), Grevenbicht (1963-1971).

Met ingang van 23 juni 1971 werd Wiel Janssen benoemd tot pastoor van de parochie H. Johannes Evangelist in Meterik. Door zijn warme en oprechte belangstelling voor de inwoners en zijn grote betrokkenheid bij de Meterikse gemeenschap was hij gewaardeerd en gerespecteerd. Pastoor Janssen verliet Meterik toen hij 15 mei 1985 benoemd werd tot pastoor van de parochie O.-L.-Vrouw van Zeven Smarten in Panningen. Vanuit deze functie ging hij in 1995 met emeritaat. Daarna heeft hij nog vele jaren zijn priesterlijke diensten aangeboden in de H. Gertrudisparochie in Jabeek.

De uitvaart van oud-pastoor Wiel Janssen was zaterdag 13 oktober om 11.00 uur in de H. Martinuskerk in Vijlen, waarna hij werd begraven op de het kerkhof aldaar.

In 1982 maakte pastoor Janssen een anderhalf uur durende videofilm met als titel: ‘Meterik door het oog van de pastoor'. Filmen had hij nooit eerder gedaan. “Ik beschouw het als pastoraal werk," zei hij. “Een jaar geleden ben ik met de opname begonnen. De film handelt over het dagelijkse leven in Meterik in een religieus perspectief. Op de band zijn bijbelse teksten ingesproken, afgewisseld met religieuze liederen." De eerste videobeelden maakte de pastoor boven vanaf de kerktoren, vervolgens filmde hij de toren talrijke malen vanuit verschillende posities in het dorp. Hij filmde ook parochianen, bezig met hun hobby of met hun werk. Hoewel niet ontevreden over het resultaat viel hem het filmdebuut toch zwaar “de film is technisch niet perfect, ik moet noch veel leren."

Woensdag 10 oktober, tijdens de opening van de basisschool, waren fragmenten van deze film te zien. Onverwacht een klein eerbetoon aan deze sympathieke parochieherder.

41 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


  • Facebook
  • Youtube
bottom of page