top of page

Een terugblik……Eerste Heilige communie

In de Rooms-Katholieke Kerk is, na het doopsel, de Eerste Heilige Communie een volgende grote stap in het geloofsleven van een kind. Kern en hoogtepunt van de eerste communie is een feestelijke mis.

Deze foto is genomen op 27 mei 1954 toen deze Meterikse meisjes op Hemelvaartsdag de Eerste Heilige Communie deden.

Bovenste rij v.l.n.r. Maria van Horck, Bep Hermans, Emilia Weijs, Ria van Rens, Truus Hermans.

Middelste rij v.l.n.r. Mien Jenniskens, Joke Verhaegh, Maria Ambrosius, Anny Baltussen.

Voorste rij v.l.n.r. Nellie Jenniskens, Mariet van den Beuken, Carla van de Munckhof, Mien Smulders, Truus Heijnen, Riekie Hofmans, Annie Tacken.


Vroeger werd, als je op de lagere school zat, in de kerk en op school klassikaal veel geoefend en werd er veel uitleg gegeven over de a.s. eerste communie. Kinderen moesten veel kennis verwerken over het geloof en gebeden en gezangen leren. Ook moest de catechismus van buiten worden geleerd. Het feest van de eerste heilige communie vond altijd plaats op Hemelvaartsdag. Na de mis werd er thuis feest gevierd en 's middags moest de feestkleding weer aan voor het lof.

Voor kinderen was het een enorme gebeurtenis om de Eerste Heilige Communie te mogen doen. Je kreeg mooie nieuwe kleren. Voor meisjes was er een echte bruidjesjurk met kroontje, strik of sluier en handschoenen. Witte sokjes en witte (lak)schoentjes hoorden erbij. Vaak was deze kleding zelf gemaakt met een grote zoom erin zodat je er daarna nog enige jaren mee kon lopen met de processies.


De communicanten werden door het bezoek verrast met cadeautjes.

Van opa en oma en de peter of meter kreeg je vaak een bijzonder cadeau, zoals een wijwaterbakje, kerkboekje, rozenkrans of een dejeuner: een ontbijtbordje met bijpassende kop en schotel met daarop de tekst “Herinnering aan mijn Eerste Heilige Communie’.

Voor het bezoek was er als herinnering een mooi communieprentje.


337 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


  • Facebook
  • Youtube
bottom of page