top of page

De rode beuken op het kerkhof van Meterik

Jarenlang stonden op het kerkhof van Meterik twee prachtige rode beuken die een monumentale status hadden. In het Bomenbeleidsplan van de Gemeente Horst aan de Maas dat dateert van 11-11 2011 is een foto opgenomen van een van deze schitterende bomen die door een van de samenstellers van dit plan wel eens “de mooiste bomen van Horst’ werden genoemd.


Maria Martens - Jenniskens vertelde dat haar opa de eerste Meterikse inwoner was die op het Meterikse kerkhof werd begraven. Christiaan Jenniskens werd geboren op 31-10-1871 en overleed op 28-09-1919. Maria vertelt dat in dat jaar de 2 rode beuken zijn geplant.

Helaas sloeg op 28 augustus 2016 de bliksem in een van de twee prachtige beuken en werd de honderd jaar oude boom daardoor zwaar beschadigd. In een poging om de monumentale boom te redden werd de boom door een gespecialiseerd bedrijf onder handen genomen.

Het mocht niet baten. De boom overleefde de ingreep niet en werd uiteindelijk geveld.












Heemkunde Meterik ontving onlangs een mail van Susan Baltussen, waarvoor heel hartelijk dank.

Susan schrijft over de rode beuken op het kerkhof het volgende:


Zo’n 20 tot 25 geleden nam ik op het kerkhof van Meterik een paar zaailingen van de rode beuken mee. Ze waren toen zo’n 7 cm hoog. We hebben ze jarenlang goed verzorgd tot de boompjes groot genoeg waren om in de tuin verplant te worden.

Twee hebben tot op heden alles overleefd. Eentje staat in de voortuin van Pieter Litjensweg 9 en is van de weg goed te zien. De andere staat iets verderop, tussen de bomen in het groepje bij de kas. Die is ook zichtbaar vanaf de weg, maar je moet hem even zoeken. Het zijn natuurlijk nog geen bomen met een dikke stam omdat beuken nu eenmaal langzaam groeien. Maar: mocht ook de laatste boom op het kerkhof eens afsterven dan zijn er in ieder geval nog 2 nakomelingen van de machtige boom die nu het kerkhof siert.

Dat was ook het motief om de zaailingen in eigen tuin op te kweken.


PS: de grote beuk áchter het huis moet intussen ook zo’n honderd jaar zijn. Mijn schoonvader heeft die- samen met zijn vader- geplant rond 1930 als onderdeel van een haag. Dus dan zijn die beukenplanten ook al gauw tien jaar. Schoonvader was toen zelf ongeveer 15 ( geboren 1915). Zo heeft hij het me verteld, in ieder geval. Omdat de boom de laatste in de rij was, mocht hij doorgroeien en zo is hij al oud geworden.

Mijn kinderen en ook de kleinkinderen noemen hem ‘de opa-boom’. Deze boom ziet de 4e generatie Baltussens onder zijn takken opgroeien.


Een mooi verhaal en zo blijven de rode beuken van het Meterikse kerkhof hopelijk nog heel veel jaren met Meterik verbonden! Het zou fijn zijn als ze de kans krijgen om uit te groeien tot de prachtige, statige bomen die ze ooit kunnen worden!

73 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


  • Facebook
  • Youtube
bottom of page