top of page

Een terugblik……… Boëmenhof

Op de plek waar nu Garage Maashorst (St. Jansstraat 32) ligt, lag vroeger een Saksische boerderij, een langgeveltype, die op de tranchotkaarten vermeld staat als ‘Bomenhof’.

Op de boerderij woonde ‘Boëme Christiaen’ (Christiaen Dinghs) met zijn vrouw; ze hadden geen kinderen en adopteerden in 1908 twee kinderen van zijn overleden broer Jan Dinghs: Wim en Christien. Toen de adoptie-oom en tante stierven, erfden Wim en Christien de boerderij. Christien trouwde met Piet Smedts uit de Boekend en bleef op de boerderij wonen. Bewoners werden vroeger vaak vernoemd naar het huis, dus Piet Smedts werd in dit geval ‘Boëme Piet’.

De boerderij lag parallel aan de weg met de stal- en schuurdeuren naar de weg. De voordeur van het woonhuis lag aan de kopse kant. De boerderij bestond uit een woonhuis, de stal en de schuur.

In 1967 werd de boerderij verkocht aan Siem van Veghel die er een autospuiterij in begon. Omstreeks 1970 is de boerderij door brand totaal verwoest. Na de sloop is er een nieuw woonhuis met garage gebouwd, de tegenwoordige ‘Vakgarage Maashorst’.

Deze tijd waarin het coronavirus heerst en we allemaal zoveel mogelijk thuis zijn, nodigt uit om thuis eens op te ruimen. Misschien komen oude foto’s tevoorschijn met daarop een afbeelding uit het Meterikse verleden, bijv. van een gebouw, persoon, voorwerp, voertuig, landschap, evenement, vereniging etc. We zouden het fijn vinden als u de foto met ons wilt delen.10 weergaven0 opmerkingen

Comments


  • Facebook
  • Youtube
bottom of page