17 november 1944


Bert van Rengs was de ongeveer 15 jaar oudere broer van Lei van Rengs, de overleden man van An van Rengs – Kleuskens. De familie van Rengs was een grote familie; er waren ongeveer 10 kinderen. Bert was getrouwd en had kinderen.

Het gezin Van Rengs woonde ten tijde van de oorlog waar nu Van Neerven woont op Speulhofsbaan 50. Om zich schuil te houden voor de Duitsers was er een schuilplek in het huis gemaakt boven op het plafond van de slaapkamers, onder de nok van het dak. Hier verstopten Bert en Lei van Rengs en Grad Hermans zich als dat nodig was; ze gingen plat op het plafond liggen..

Op een dag in november gingen Bert en Lei als vrouw verkleed de koeien melken en daarbij werden ze opgepakt. Grad Hermans was onder de nok van het dak blijven liggen en ontsnapte op die manier aan de Duitsers. Bert en Lei werden op transport gesteld richting Duitsland. Lei wist te ontsnappen. Na een hele dag achter een schutting gestaan te hebben probeerde hij, samen met een mede gevluchte, naar huis terug te keren. Het werd hen duidelijk gemaakt dat dat niet lukte omdat ze niet de Maas over zouden kunnen komen. Daarop besloten ze zich te melden bij het ‘arbeidsambt’. Ze werden te werk gesteld bij een gewone Duitse boer en hadden het daar, naar omstandigheden, niet slecht. Ze sliepen in de stal boven het paard. De vrouw van de boer kookte goed en elke zondag was er vlaai. De boer en zijn vrouw hadden één zoon die als dienstplichtig militair door het leger naar Rusland was gestuurd; hij heeft de oorlog niet overleefd. Lei heeft het gelukkig wel overleefd en is later teruggekeerd naar huis.

Bert, die niet mee was gevlucht, werd te werk gesteld in een fabriek in Wuppertal.

Vader Chris van Rengs woonde ten tijde van de oorlog in het huis waar nu ‘De Vrolijke spreeuw’ is gevestigd. Op een dag was hij bij ‘Petjes’ (Bosstraat Hegelsom; de eigenlijke naam is Arts - Schobers). Bij ‘Petjes’ was ook de familie Wasser uit America geëvacueerd.

Chris van Rengs zat daar op een stoel met een kindje (Mia van oom Louis van Pieten Lot (Van Rengs), zij woont nu in Smakt)) op schoot. Er sloeg een granaat in die Chris trof. Het kindje op schoot mankeerde niets, maar Chris was ernstig gewond. Hij werd op een fietskar naar het ziekenhuis van Venlo vervoerd, waar hij overleed.


Recente blogposts

Alles weergeven