1940


Mijn zusje Mary is ongeveer een jaar later (in 1940) ook overleden.

Ik woonde ten tijde van de oorlog in gebied M. Nu heet die straat de Speulhofsbaan, toen was het M 76. Wij woonden ten tijde van de oorlog waar nu Van Neerven woont, op Speulhofsbaan 50. De bijnaam voor de familie Van Rengs was ‘Pieten’. Mijn vader was Pieten Bert.

Ik woonde daar samen met mijn vader Bert van Rengs en 6 broertjes en zusjes. Bert van Rengs had 7 kinderen: Truus, Mien, Stien, Chris, Hay, Toos en Mary. Na het overlijden van moeder zorgde eerst tante Fien voor de kinderen, daarna kwam tante Trui. Tante Trui had verkering met een soldaat die ten tijde van de mobilisatie was opgeroepen. Deze soldaat had het geluk dat hij, samen met veel andere militairen, naar Engeland ging. Daar is hij uiteindelijk kok geworden bij koningin Wilhelmina, die tijdens de oorlog in Engeland verbleef. Toen deze soldaat na de bevrijding in 1945 uit Engeland terug kwam, is hij in de herfst met tante Trui getrouwd. Mijn vader, Bert van Rengs, is in mei 1944 voor de 2e keer getrouwd. Uit dit huwelijk is nog een dochter geboren: Gerda.

Als kleine jongen maakte Hay de oorlog wel bewust mee, maar er was ook een soort van gewenning; het leven ging gewoon door.

Hij herinnert zich dat vader Bert hem, bij mooi weer, wel eens uit bed haalde om samen naar de vliegtuigen te kijken. Richting Horst, op de Kranestraat hadden de Duitsers zoeklichten opgesteld. Als er vliegtuigen over kwamen vliegen schenen die zoeklichten in de lucht en probeerden het vliegtuig in het licht te houden.

Als het vliegtuig verder vloog nam een ander zoeklicht, dat verder weg stond opgesteld, het over. De in Venlo opgestelde nachtjagers van de Duitsers gingen dan de lucht in en probeerden het Engelse of Amerikaanse vliegtuig uit de lucht te schieten. Ook overdag waren er vaker luchtgevechten en het gebeurde ook dat een trein werd beschoten. Als kind zag en hoorde je dat, maar het leven ging door!


49 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

1936

Hay is in 1936 geboren; toen de oorlog in 1940 uitbrak was hij 4 jaar.

1939

In 1939 was moeder op 29-jarige leeftijd overleden bij de geboorte van Mary, het 7e kindje. Na het overlijden van moeder zorgde tante Fien voor de kinderen.