2013


In Meterik was al jaren geen directe familie van Pieter Litjens meer. Een nicht heeft, namens de familie, gevraagd om de stoffelijke resten over te brengen naar de Militaire Erebegraafplaats De Grebbeberg in Rhenen. Daar liggen meer gesneuvelde soldaten van zijn onderdeel, te weten de 3e Compagnie van het 2e Bataljon, 26e Regiment Infanterie. Dit verzoek werd door de Oorlogsgraven Stichting en de Gemeente Horst aan de Maas gehonoreerd. In Rhenen liggen zijn vrienden begraven en vindt hij zijn laatste rust. Militairen die in de oorlog gesneuveld zijn hebben eeuwigdurende grafrechten.

Exhumatie van het graf van Pieter Litjens

Donderdag 7 november 2013 om 11.00 uur vond op de militaire begraafplaats de Grebbeberg de herbegrafenis plaats van Pieter Litjens, tot dan begraven op de begraafplaats van Meterik. De ceremonie werd met beperkte militaire eer uitgevoerd, met veel respect voor onze landgenoot, die in de eerste meidagen van 1940 het leven heeft gelaten.

De stoet werd voorafgegaan door een trommelaar, gekleed in een Nederlands militair uniform uit die dagen. Ook werd een kussen meegedragen met daarop de Nederlandse vlag, een militair hoofddeksel uit die dagen en een onderscheiding.

Na de dragers met de kist volgde de familie en een peloton van het 42e Pantserinfanteriebataljon Limburgse Jagers. Hierna de genodigden, waaronder wethouder P. Driessen van Horst aan de Maas. Ook de familie, die het graf in Meterik verzorgde maar dit, door het ouder worden, niet langer kon, nam hier afscheid.

Het graf op het kerkhof in Meterik behoort nu tot het verleden.


51 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

1905

Pieter Litjens werd op 18 maart 1905 in Meterik geboren. Hij sneuvelde aan het begin van de tweede wereldoorlog in Linden (Katwijk aan de Maas).

1940